Tekstmoe … wat doe je eraan?

Ken je dat gevoel? Die onrust vanbinnen door de druk van een deadline, terwijl je geen zinnig woord op papier krijgt? De drang van ‘moeten schrijven’, omdat anders…? Eén van mijn klanten had er een mooi woord voor: tekstmoe. Het vat alle frustratie samen: je herleest keer op keer, je schrijft, herschrijft en deletet weer, je schouders zitten op slot en het ergste van alles: je wéét dat je door moet, maar je hersenen lijken dienst te weigeren. Dus: wat doe je als je tekstmoe bent?

Mindset: reset jezelf Klap je laptop dicht, trek wandelschoenen aan en haal een frisse neus. Kom in beweging en maak een wandeling: buitenlucht maakt je hoofd helder. En: buitenlicht + buitenlucht = vitamine D!

Mindset: maak je perfectionisme even ondergeschikt  Lukt het even niet dan is ‘goed’ echt goed genoeg. Eindeloos kritisch zijn doet de mist in je hoofd niet optrekken en het maakt je onrustig. Als het kan, laat je werk dan een paar uur liggen en doe even iets anders. Beter nog: slaap er een nacht over.

Mindset: maak van moeten: willen Je hebt een doel voor ogen. Je wilt dat je opdrachtgever blij is, maar waarom ben je ook alweer schrijver? Omdat je graag schrijft, toch? En je verdient er je brood mee. Denk even terug aan wat je er allemaal voor moest doen om te komen waar je nu bent in je carrière. Een dip krijgt jou niet klein.

Mindset: eerst schrijven, dan corrigeren Schrijven en corrigeren zijn twee verschillende dingen. Mooi als je het tegelijkertijd kunt, maar je focus moet terug naar schrijven. Correctiewerk vraagt om andere activiteit van je hersenen dan schrijven. Een professioneel redacteur kan je helpen je tekst te ordenen en schoonheidsfoutjes te verbeteren.

Mindset: Free writing Free writing kan helpen je creativiteit weer naar boven te halen. Ga ervoor zitten en schrijf vijftien tot twintig minuten non-stop. Schrijf erop los, lees niet terug, corrigeer niet en schrijf door. Je zult merken dat je op nieuwe ideeën komt. Bijschaven, bijschrijven en corrigeren doe je achteraf.

Er zijn natuurlijk vele manieren om je blokkade te doorbreken, maar je mindset, die kun je écht positief beïnvloeden.  Daarnaast spreekt het voor zich dat je werkt op een opgeruimde plek, dat je je niet laat afleiden door telefoon of radio en dat je een actieve schrijfhouding aanneemt. En wat is er op teken eens ouderwets op papier te schrijven?

Toch hulp nodig? Vertel me wat ik voor je kan doen: herschrijven, corrigeren of redigeren. Ik spreek of zie je graag. Informeren verplicht je tot niets!

Anne Tyler is Amerikaans romanschrijfster van o.a. De blauwe draad, Azijnmeisje en Tijd van leven.

Menu